Pretraži
Povratak na ostale objave

PRIPREMITE I OPREMITE AUTO ZA ZIMU: Na što treba obratiti pažnju prije izlaska na prometnice

PRIPREMITE I OPREMITE AUTO ZA ZIMU: Na što treba obratiti pažnju prije izlaska na prometnice

Zimska sezona već se osjeća za volanom, na autu su montirane zimske gume i time smo obavili najvažniji dio priprema za nove uvjete vožnje. No je li to dovoljno?

 

Zima donosi znatno zahtjevnije i često nepredvidljive situacije u vožnji. Stanje na cesti nije uvijek idealno pa s time raste i naša odgovornost; prema sebi, suvozačima i ostalim sudionicima u prometu.

 

Kako bi bili opušteni i sigurni u funkcionalnost vašeg vozila, dobro je napraviti korisnu provjeru i obratiti pažnju na slijedeće:

AkumulatorTestirajte njegovu startnu snagu i zamijenite ga ako se pokaže neispravnim. Vijek trajanja akumulatora je 4/5 godina. Nema goreg nego kada nas u rano jutro dočeka neugodna tišina pri okretanju ključa u bravi kraj volana.

 

Provjerite tekućinu za staklo u pripadajućem spremniku. Ako je još uvijek ljetna, velika je vjerojatnost da će se zamrznuti čim temperature padnu ispod nule. Zimska tekućina sprječava nastanak leda i omogućuje optimalno ispiranje vjetrobranskih stakala.

 

Jesu li metlice brisača u dobroj formi ili ih je potrebno zamijeniti? U zimskim uvjetima često koristite brisače, stoga je važno da dobro obavljaju svoju funkciju. 

 

Ako ste pri nedavnom korištenju auto-klime osjetili neugodan miris, znate da to nije dobar znak. Klima se često koristi zimi, najčešće na automatskim programima odleđivanja stakala kada je potrebno brzo i efikasno stvoriti uvjete za sigurnu vožnju te za grijanje interijera. U sustavu klime, ako se redovito ne održava, vrlo lako se uz vlagu razvijaju plijesan, bakterije i virusi koji mogu narušiti vaše zdravlje. Iz tog razloga sustav za klimu uvijek treba biti ispravan, čist i bez teških mirisa. U našim centrima nudimo punjenje auto-klime već od 330,00 kn uz dezinfekciju gratis!

 

Blato s cipela, lišće, kamenčići, sol, životinjska dlaka, ostaci hrane….svašta se može naći u vozilu. Kako bi spriječili razvoj plijesni i štetnih mikroorganizama, važno je voditi brigu o čistoći svojeg vozila. Vulkalova poslovnica u Velikoj Gorici koristi se vrhunskim aparatom za kemijsko čišćenje, a uslugu nudimo po odličnim cijenama! Dubinskim usisavanjem te otapanjem nečistoća, uz završno brisanje unutrašnjih ploha specijaliziranim sredstvima za posebne vrste materijala, Vaš će auto zablistati i zamirisati!

Kemijsko čišćenje preporuča se obavljati u toplijim mjesecima jer je nakon samog čišćenja potrebno neko vrijeme provjetravati dok se sva vlaga ne ukloni. No kada nemamo mogućnost čekati tople dane, kemijsko čišćenje obavlja se uz obavezno sušenje kabine u Vulkalovoj poslovnici, a time postupak traje nešto duže.

 

U Vulkalu možete napraviti i potpunu dezinfekciju putničke kabine kojom se uklanja do 99% bakterija i virusa, a koja se izvodi upotrebom ozona. Cijena ove profesionalne dezinfekcije iznosi 150,00 kn.

Više o dezinfekciji ozonom pročitajte u našem blogu.

 

Hladno doba godine žudi za antifrizom. Antifriz bi trebalo zamijeniti svake 2-3 godine. Izmjenu ili dopunu preporučljivo je prepustiti stručnoj osobi jer se ispravan način ne može izvesti bez adekvatne opreme. Priprema poput zagrijavanja sustava, lociranje sastavnih dijelova za ispuštanje tekućine, pražnjenje spremnika te punjenje miješanom tekućinom treba biti u preporučljivom omjeru. Ako koristite pogrešan tip antifriza ili ako se nepravilno razrijedi, može doći do propuštanja i oštećenja motora. Nakon punjenja, važno je nadzirati ponovno pokretanje sustava te kontrolirati prolazak tekućine u cijevima motora i ventilatora za hlađenje.

 

Da bi motor radio besprijekorno, potrebno mu je ulje te čist i prohodan uljni filter. Razinu ulja možete provjeriti sami ispod poklopca automobila, no kontrolu i zamjenu filtera obavite kod ovlaštenog servisera. Napomenite i provjeru svjećica te ako su istrošene, zamijenite ih. 

U Vulkalovoj su ponudi specijalni paketi za izmjenu ulja po odličnim cijenama, već od 229,00 kn.

Nakon zamjene potrebnih dijelova ovjesa, obavezno napravite i geometriju kotačaCentriranje traje svega nekoliko minuta, a omogućuje bolju kontrolu nad vozilom, čuva gume i ono najvažnije – vas. Cijene usluga pogledajte na cjeniku.

 

Uz iščekivanje većih količina snijega, predstavljamo prvu i trenutno jedinu alternativu lancima za snijeg u cijeloj Europskoj uniji: norveški izum – AutoSock– u prijevodu „čarape za auto gume“. Ako vam se smiješi skijanje u organizaciji putovanja osobnim vozilom, dobro je znati da je AutoSock vrlo efikasno sredstvo za pomoć pri izravnom suočavanjem s većom količinom snijega i leda. 

AutoSock koristi revolucionarnu tehnologiju kojom povećava trenje između kotača i podloge na zaleđenoj i snijegom prekrivenoj cesti. Postavlja se u samo nekoliko minuta, ne oštećuje naplatke i ne stvara buku.

Za razliku od teških lanaca, AutoSock stanu u malo veći džep! Zamislite koliko je to dodatnog prostora u autu…

 

Prije putovanja, ali i za svakodnevnu vožnju; provjerite imate li rezervni kotač u svojoj osnovnoj opremi.

Jedan od vodećih talijanskih proizvođača naplataka MAK osmislio je komplet za sve modele vozila u kojem se nalaze:

  • rezervni kotač smanjenih dimenzija
  • dizalica
  • ključ
  • adapter
  • rukavica i
  • navlaka za kotač.

MAK komplet možete naručiti s čeličnom ili alu felgom, isključivo za Vaše vozilo.

Nemojte zanemariti važnost rezervne gume! Koliko god nevjerojatno zvučalo, mnogi noviji modeli automobila nemaju rezervni kotač pod standardnom opremom.

 

Neke proizvode za održavanje funkcionalnosti dijelova vozila bilo bi dobro imati pri ruci kad nastupe zimski uvjeti. U Vulkalovim specijaliziranim poslovnicama pronaći ćete veliki izbor auto kozmetike renomiranih brendova. Mi ćemo izdvojiti neke od njih:

 

U mrzlim jutrima kretanje na put uvelike će vam olakšati čista i održavana stakla. Dobra vidljivost preduvjet je za ugodnu i sigurnu vožnju. Osim izvana, ne smije se zaboraviti čišćenje stakala iznutra. Sredstva za čišćenje stakala na bazi alkohola maknut će naslage prljavštine. Stakla bi zimi trebalo prebrisati iznutra svaka dva tjedna.

 

Anti fog sprej proizvod je koji se pokazao vrlo djelotvoran u borbi protiv zamagljivanja stakala. Stakla moraju biti čista i suha prije nanošenja spreja, a jednom zaštićena, stakla su otpornija i na prašinu i dim te duže ostaju čista.

 

Sredstvo za zaštitu gumenih dijelova vozila koristan je dodatak zimi jer niske temperature štete svim vrstama materijala, pogotovo onima koji nisu posebno otporni na temperaturne razlike.

 

Sprej za odleđivanje brava, kako mu samo ime govori, spašava vas pri velikim temperaturnim minusima.

 

I za kraj koristan podsjetnik; stavite odmah u vozilo pribor za uklanjanje snijega i leda. Ne zauzima mnogo prostora, a uvijek je pri ruci kad zatreba:

 

Strugalica za led – postoje varijante i s toplom rukavicom. Osim što grije, štiti ruku da se ne smoči od leda koji skinemo sa stakala.

 

Metlica za snijeg – za veće snježne pokrivače na vašem vozilu, najjednostavnije je ukloniti snijeg malom metlicom.

 

Zbog soli na cestama auto perite češće kako ne bi došlo do nagrizanja i oštećenja dijelova lima.

 

Uživajte u vožnji znajući da ste auto pripremili i opremili za zimu - u Vulkalu!