Pretraži
Povratak na ostale objave

KAMO S GUMAMA: Kako pravilno skladištiti pneumatike do iduće sezone?

KAMO S GUMAMA: Kako pravilno skladištiti pneumatike do iduće sezone?

Gdje čuvate vaše pneumatike dok nisu u upotrebi? Imate li prostor pogodan za skladištenje guma dok nisu na vozilu ili koristite usluge hotela za gume?

Koju god opciju izabrali, osnovno pravilo ispravnog skladištenja je suh i taman prostor.

Pravilnim skladištenjem guma čuva svoja svojstva i time joj je vijek trajanja dulji. Vansezonska guma odležat će oko 6 mjeseci dok ju opet ne stavite na vozilo.

Prostor u kojem se skladišti treba imati prikladnu temperaturu bez većih oscilacija, mora biti što dalje od izvora topline koju mogu emitirati vruće instalacijske cijevi ili različiti uređaji i generatori. Prostor mora biti suh, čist, prozračan, bez masnoća i otapala jer to može oštetiti gumu. Oštri predmeti, rubovi, metalni dijelovi na koje se može nasloniti i tako oštetiti; svemu tome nema mjesta u prostoru skladištenja.

Postoji razlika u pravilnom skladištenju guma s naplatcima i onima bez naplataka.

Gume s naplatcima mogu se skladištiti viseći ili slaganjem jednu na drugu s podlogom između (običnim novinskim papirom), ali ih je potrebno jednom mjesečno rotirati, odnosno gumu na dnu presložiti na vrh. Preporuča se  smanjiti tlak u gumama, ali ih nemojte potpuno isprazniti.

Gume bez naplataka ne slažu se jedna na drugu, već se slažu horizontalno jedna do druge. Jednom mjesečno bilo bi ih dobro lagano zarotirati, kako se oblik ne bi deformirao.

Postoje sredstva, tekuća ili u spreju, kojima gume možete premazati prije skladištenja. Pustite da se sredstvo upije i guma potpuno osuši.

Znate li da gume možete ispravno složiti na stalke predviđene za odlaganje guma? Tako ne trebate razmišljati o ispravnom položaju dok ih slažete.

Dobro je koristiti i navlake za gume, kako bi se gume zaštitile od nečistoća, prašine, izravnog svjetla.

Ukoliko Vam se sve navedeno čini neizvedivo jer nemate prostor u koji bi odložili vansezonske gume, odlično rješenje nudi vam Vulkal svojim „hotelima za gume“! Prepoznata usluga jamči Vam uštedu prostora i budžeta kao i jednostavno rješenje za čuvanje guma.

Vulkalovom „hotelu za gume“ možete povjeriti auto gume na čitavu sezonu čuvanja.

A briga o gumama u Vulkalovom hotelu započinje čim se one skinu s Vašeg vozila! Pri demontaži, označujemo pozicije na kojima su se nalazile kako bi iduće sezone prednje gume stavili na zadnje, a zadnje na prednju osovinu. Rotacija guma poželjna je iz razloga što se gume na različitim osovinama nejednako troše.

Nakon toga pristupamo tehničkom pregledu guma kako bi uočili ima li guma mehaničkih oštećenja. Potom izvadimo kamenčiće koji ostanu u žljebovima guma.

Zatim gume ostavljene na čuvanju u Vulkalovom „hotelu za gume“, zajedno s naplatcima (felgama), operemo u posebnom stroju za pranje guma tretirajući ih vrućom vodom i sredstvom za odmašćivanje koje skida masnoće i prljavštinu.

Nakon što smo kotač dobro osušili, slijedi balansiranje kotača i pumpanje na tvornički preporučen tlak zraka, a sve to kako bi Vam prilikom novog dolaska montažu osigurali maksimalnu brzinu usluge i uštedu na vremenu.

Vulkalovi „hoteli za gume“ zatamnjeni su i suhi prostori i u njima se temperatura kreće između 8 ºC i 18 ºC, a gume se čuvaju uspravno postavljene, u posebnim regalima za gume. Također pazimo na razinu vlažnosti kako bi spriječili kondenzaciju na gumama, a izuzetno je važna i izolacija od svjetlosti, naročito direktne sunčeve i intenzivne umjetne s visokim UV zračenjem.

Tako će, pregledane, čiste i zaštićene, gume provesti sezonu za koju nisu namijenjene.

Kada dođe njihovo vrijeme, bit će spremne za nove avanture i putovanja.

S nama Vaše auto gume ostaju u vrhunskoj formi!