Pretraži
Povratak na ostale objave

VELIKO ISTRAŽIVANJE GOODYEARA: 4.000 vozača ispitano o vožnji zimi, rezultati iznenađujući

VELIKO ISTRAŽIVANJE GOODYEARA: 4.000 vozača ispitano o vožnji zimi, rezultati iznenađujući

Goodyear iz godine u godinu brine o sigurnosti vozača na cesti, svojim naprednim zimskim i cjelogodišnjim asortimanom, pomaže u očuvanju stabilnosti vozila i u najoštrijim zimskim uvjetima. No, ni najbolja guma ponekad nije dovoljna da bi se pobijedili svi izazovi koje donose zima, snijeg i poledica, dosta toga je upravo u rukama – vozača.

Njihove navike, reakcije, poznavanje vozila, manevara, zakona od krucijalne su važnosti za zadržavanje kontrole i najviše razine sigurnosti u prometu.

Koliko su vozači samouvjereni u vožnji po zimi te koliko znaju o važnostima i razlikama zimskih i cjelogodišnjih pneumatika, ispitao je Goodyear u osam europskih zemalja: Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj, UK, Rumunjskoj, Poljskoj i Luksemburgu.  

 

Razlike u razini znanja, iskustvu i pripremljenosti za vožnju zimi

Prilikom istraživanja, od ispitanika su se prikupljale informacije o navikama vožnje u zimskim mjesecima, njihovom znanju i navikama vezanim za odgovarajuće sezonske gume te poznavanju lokalnog zakonodavstva.

Rumunji su daleko najbolje upoznati sa svim zakonskim obvezama te specifičnim prednostima zimskih i univerzalnih guma od bilo koje druge, ispitane europske zemlje. Čak 79% rumunjskih vozača pokazalo je zavidno znanje o vožnji zimi, a prate ih Talijani s 69% te Francuzi sa 56%. Najlošije znanje o gumama prikladnim za najhladnije doba godine te najslabiju spremnost na izazove prisutne na zimskim cestama pokazali su vozači u Ujedinjenom Kraljevstvu, ostvarivši rezultat od tek 34%. Rumunji su se pokazali i najpripremljenijim vozačima, njih 56% prije putovanja u inozemstvo, provjerit će sve propise za zimsku vožnju koji vrijede u destinaciji u koju će se zaputiti.

 

Zaleđene ceste = parkirano vozilo

Većina sudionika izjavila je da ih najviše plaši vožnja po zaleđenim cestama, a 14% njih nikada ne bi vozilo u takvim uvjetima. U slučaju mećave i snijega, na ceste ne bi izašlo 12% ispitanih vozača, po magli ne želi voziti njih 6% (pretežno Poljaci), a pri snažnom pljusku 4%. Najveću samouvjerenost u vožnji u svim uvjetima pokazali su vozači u Luksemburgu.

 

Zabrinjavajući rezultati o izmjeni guma

Istraživanje je pokazalo da više od polovice ispitanih europskih vozača (58 %) mijenja gume samo kada su potpuno istrošene te ne prate sezonsku promjenu pneumatika (ljeto-zima)!

Goodyearovo istraživanje navika vozača zimi

U navedeno se ne ubraja Poljska, u kojoj 83% vozača mijenja gume prema sezoni, a slijedi ju Rumunjska s 70% i Luksemburg (57%) te Njemačka (54%).

Zemlje u kojima je sezonska zamjena guma najrjeđa navode veću zabrinutost zbog vožnje u nepovoljnim uvjetima. Snijeg je izazov posebno za Italiju i Španjolsku, a s dolaskom zime 36% talijanskih i 12% španjolskih vozača prelazi na zimske gume.

 

Goodyearovi zimski pneumatici za veću samouvjerenost na cesti

Sagledavši rezultate istraživanja u cjelini, nastupom zime većina vozača gubi na samopouzdanje na cesti, kojeg im mogu nadoknaditi Goodyearove visokotehnološke zimske gume.

Goodyear UltraGrip Performance + zimska guma

Guma Goodyear UltraGrip Performance+ ojačana Goodyearovom tehnologijom Winter Grip uključuje novu smjesu koja omogućuje veću elastičnost gume na niskim temperaturama i poboljšava prianjanje na snijegu i ledu. Sigurnijoj vožnji pridonijet će i Traction Protect tehnologija koja omogućuje bolju i lakšu pretvorbu sile kočenja u prianjanje, čime se put kočenja na suhim ili mokrim podlogama skraćuje i vraća kontrolu u vozačeve ruke!

 

--

SUDJELUJ U GOODYEAR NAGRADNOM KVIZU!

Ove zime osjećaj se goodie u svojoj Goodyear hudici!

Riješi točno sva nagradna pitanja i možeš osvojiti modernu majicu s kapuljačom!

Kvizamo od 28.11.2022. do zaključno 11.12.2022. na Facebook stranici Vulkala!

Pravila pročitaj OVDJE.

Sretno svima!