Pretraži
Povratak na ostale objave

NOVA LABELIZACIJA: Od prvog svibnja promijenio se način označavanja guma

NOVA LABELIZACIJA: Od prvog svibnja promijenio se način označavanja guma

Iako se u našoj kulturi Prvi maj najčešće povezuje s roštiljem i opuštanjem, jedna velika novost iz gumarskog svijeta nastupila je upravo na navedeni datum.

Od 1.5.2021. promijenile su se oznake na gumama, odnosno uveo se novi sustav njihovog označavanja na razini Europske unije.

Tu se ne radi o spektakularnim promjenama, no uvođenjem revidirane Uredbe o oznakama za gume, kao i registracijske podatkovne baze (EPREL - Europski registar energetskih oznaka) te opcije dvaju novih pokazatelja performansi (prianjanje na snijegu i ledu) Europska komisija ima namjeru bolje informirati potrošače prilikom kupnje guma.

Europska unija Pariškim se sporazumom obvezala smanjiti emisije stakleničkih plinova kako bi postigla klimatsku neutralnost do 2050., a upravo smanjenje emisija CO2 iz cestovnog prometa igra glavnu ulogu u ispunjavanju željenog cilja.

Nova oznaka za gume omogućit će vozačima na tlu EU da još jednostavnije odaberu gume s učinkovitijom potrošnjom goriva, čime mogu ostvariti velike uštede, a krajnji korisnici moći će pristupati i informacijama o svojoj gumi u velikoj bazi podataka, također na razini Europske unije. I to vrlo jednostavno, skeniranjem QR koda na oznaci koji pokazuje sve vrijednosti za određenu gumu. Sve potrebne podatke i najsitnije detalje o gumi, proizvođač guma pojedinačno unosi u bazu podataka EPREL.

Nove oznake odnose se na informacije o trajnosti gume, njenim performansama te utjecaju na potrošnju goriva, ponašanju na poledici i mokroj podlozi. Točnije, nove oznake procjenjuju pet ključnih kriterija svakog pneumatika: kočenje na mokrom, snijegu i ledu, učinkovitost potrošnje goriva, otpor kotrljanja i vanjsku buku.

Performanse će se prikazivati u razredima od A do G (poput oznake za energetsku učinkovitost kod kućanskih aparata nove generacije). Gume koje pripadaju razredima F i G na staroj oznaci u budućnosti će biti prekvalificirane u razred E.

Pri označavanju buke, uz tri crtice zvučnih valova, decibelaža će se kategorizirati slovima A, B ili C.  

Sve gume proizvedene nakon travnja 2021. morat će biti usklađene s novom uredbom, a na gumama koje su isporučene prije 1. svibnja 2021. sa dosadašnjom oznakom ništa se ne mijenja, to jest, vozači koji su već nabavili svoje gume, neće morati ništa dodatnog poduzimati.

Nove oznake će se postepeno uvoditi i pojavljivati na novim pneumaticima u mjesecima koji dolaze.