Pretraži
Povratak na ostale objave

NASTANAK I POVRATAK IKONE: Upoznajte Goodyear Blimpa

NASTANAK I POVRATAK IKONE: Upoznajte Goodyear Blimpa

Pred kraj 19. stoljeća, Amerika je bila na vrhuncu industrijske revolucije. Inovativnom vizijom i s neutaživom željom da stvori nešto više od guma, tvrtka Goodyear počela je proizvoditi balone i leteća plovila punjena zrakom.

Prvi Blimp izrađen je u sjevernoameričkoj državi Ohio, 1917. godine, u hangaru Wingfoot Lake baze, danas najstarije, aktivne zrakoplovne baze na svijetu. Ubrzo nakon prvog uzlijetanja, osvojio je nebo iznad Chicaga, a u narednim godinama i srca svjetske publike.

 

Let kroz povijest

Godine 1930. tadašnji Goodyear Blimp Defender postao je prvi leteći brod koji je na sebi nosio svjetleći natpis, a kasnija Volunteer verzija postala je prva od mnogih Blimpova koji su se pojavili u igranim filmovima (uključujući i pojavljivanje u filmu Help! legendarnih Beatlesa).

Jednu od najvažnijih uloga odigrao je i Blimp Columbia koji je 1967. godine omogućio nov način televizijskog prijenosa prvog, ikad održanog, Super Bowl-a u Los Angelesu.

Tijekom 70-tih godina prošlog stoljeća, Blimp se otisnuo s američkog tla i postao globalna zvijezda. Poletio je iz Cardlintona i preletio Englesku, a bio je rado viđen gost i iznad Italije te drugih većih europskih gradova, upriličivši najvažnija događanja poput utrke La Mans.

Goodyear je 1984. godine ponovno zablistao na „domaćem terenu“ i ušao u povijest ponudivši dotad neviđenu tehniku prijenosa Olimpijskih igri iz Los Angelesa koje su pokrivala dva Blimpa, istovremeno.

U kasnijim godinama, flota Blimpova koristila se u razne vojne, televizijske, obavještajne i marketinške svrhe.

 

Na krilima Europe

Najnovija verzija Goodyear Blimpa konsturirana je i puštena u promet 2014. godine. Trenutno postoje četiri verzije, tri u SAD-u i jedna u Europi. U Americi, osim one u Wingfoot Lake-u, još dvije baze čuvaju ovu najdugovječniju korporativnu leteću ikonu – na Floridi i u Kaliforniji.

U svibnju 2020., nakon gotovo 35 godina, Blimp se ponovno vratio na europsko nebo i tako obilježio povratak na trkaće staze, ali i ostala, najznačajnija (uglavnom) sportska događanja.

Ovog letećeg ambasadora možete uloviti tijekom cijele 2021. godine, najbliže nama iznad Ljubljane, a raspored i lokacije preleta možete saznati na: https://bit.ly/GoodyearBlimpInfo

 

Zanimljive činjenice o Blimpu

  • Obujam Goodyear Blimpa iznosi 8.425 kubičnih metara. Kad bismo ga željeli napuniti pićem, trebale bi nam 25.530.303 limenke. Ili 14 milijuna velikih šalica kave.
  • Goodyear Blimp dug je 75 metara ili približno kao dva i pol plavetna kita.
  • Najveća brzina Blimpa iznosi 125 km/h, što je približno jednako brzini koju postižu najbrži skijaši.
  • Optimalna visina na kojoj leti je 300 metara, što je malo niže od vrha Eiffelovoga tornja.

I da, Blimp sadrži i putnike i posadu. Najčešću posadu čine dva pilota i 14 putnika. Zahvaljujući Goodyearu, pravi sretnici mogu rekonstruirati i doživjeti zadivljujući način putovanja letećom krstaricom uz nezaboravne poglede i panorame.

Blimp ima i vlastitu web stranicu te kanale na društvenim mrežama s ogromnom bazom fanova koji rado dijele svoje dojmove, doživljaje, videa i fotografije vezane uz jedinstveni susret s Blimpom.

Putem digitalnih kanala Goodyearov veteran nastavlja informirati, educirati, zabavljati i oduševljavati moderne generacije i one koje tek dolaze.

 

Kad ni nebo nije granica

Blimp flota orijentirana je i na društveno korisne projekte. Tako se ovi zračni brodovi koriste za nadzor uragana i pravovremeno upozorenje od tornada, kontrolu prometa i zaštitu vozača na cestama te pružanje pomoći i podrške raznim udrugama i organizacijama orijentiranim na poboljšanje i očuvanje ljudskih života.

Možda je nastanak Blimpa bio dobro isplaniran i tempiran marketinški potez, no njegov je status u današnjem društvu daleko od pukog oglašavanja. Očarao je publiku i promatrače diljem svijeta te lansirao brend Goodyear u nebo – doslovno!

Svojom spektakularnom pojavnošću i veličinom samouvjereno dominira horizontom, istovremeno nas podsjećajući na minule dane kada su leteći brodovi vladali nebeskim prostranstvima uz besramno obećanje da će naša budućnost biti još uzbudljivija i puna letećih pustolovina s potpisom Goodyear-a.

 

Zapamtite. Ako negdje vidite Blimpa, znači da se događa nešto veliko. Nešto dosad neviđeno. Nešto – legendarno.